Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A BÁNYÁSZAT BÖLCSŐJE : SELMECBÁNYA

Esztergomban jártunk pár hónapja és megcsodáltuk a Keresztény Múzeumban a „Garamszentbenedeki úrkoporsó” fafaragásait. Szerettük volna látni magát a híres középkori bencés kolostort is, ezért átruccantunk a felvidékre. Ha pedig már ott voltunk, nem hagyhattuk ki Selmecbányát sem.

A város egy gyöngyszem, 1993 óta pedig a világörökség része. Az 1700-as évek közepén itt jött létre a világ első bányászati akadémiája. Sőt, Selmecbánya 1800 körül az akkori Magyarország harmadik legnagyobb lélekszámú városa volt, Pozsony és Debrecen után!

A képek mesélnek, csak egyről szeretnék kicsit beszélni. A cime: „M. és a Varázsló”.  Biztosan lesz aki azt mondja majd, hogy egy beállitott fotón a győztes trianoni varázsló mohón bűvészkedő, mindent beseprő karmait akartam mutatni –  de nem igy van! Ez a figura egy műalkotás volt,Selmecbányán, egy kávézóban. Az asztalunktól két méterre állt, és mellé szlovák barátaink büszkén tették ki nemzeti zászlójukat. Én meg lefényképeztem és a fotó az „M. és a Varázsló” címet kapta 

 

Ebben a témában ez a második, befejező album. Az elsö rész a "Csodálatos világunk..." cimű gyűjtőalbumban található.